Proiect pentru umanizare sociala

vineri, 15 februarie 2008

Etapele istoriei civilizaţiei

3. Etapele istoriei civilizaţiei

vezi sectiunea anterioara cu care aceasta se leaga


Societatea umană evoluează acompaniată de dezvoltarea economică. Evoluţia ei poate fi împărţită în trei stadii. Fireşte, o astfel de împărţire este una generală, o sinteză. Fiecare dintre aceste stadii poate fi subîmpărţit la rândul lui, şi astfel trecerea de la unul la altul să apară într-o evoluţie mai lentă şi mai nuanţată. Însă o clasificare a acestor substadii este un proces de simplificare a datelor şi de aceea am recurs la o astfel de sintetizare.
Primul este stadiul primitiv, al doilea este cel feudal (clasic) iar al treilea este cel industrial (modern). Primul este o cultură a jafului şi se bazează în principal pe recurgerea la forţa armată în scopul obţinerii de bunuri de la comunităţile vecine sau rivale. Celor afectaţi de acţiunea de agresiune militară le este pusă sub semnul întrebării însăşi existenţa. De aceea vor fi foarte motivaţi în câmpul de bătălie pentru a câştiga lupta.
Cel de-al doilea este în principiu o cultură a sclavilor. Liderii militari devin lideri politici. Comunităţile nu mai sunt distruse ci transformate în sclavi. În acest fel prada de război se transformă în impozit colectat sistematic şi periodic. Ei încearcă să evite pe cât posibil conflictul armat inutil deoarece îşi doresc ca poporul să producă bunuri din care ei să îşi ia în linişte partea.
Cel de-al 3-lea este o cultură invenţiei de maşini şi mecanisme cu care se poate face mai eficientă şi pe o scară industrială munca sclavilor. Astfel că sclavii trebuie înlocuiţi de oameni liberi şi destul de răsăriţi la minte pentru a manevra aceste maşini. Această cultură este una a libertăţii deoarece invenţia de tehnologie şi productivitatea se poate realiza doar pe fondul creşterii nivelului de trai şi a libertăţilor personale ale cetăţeanului. Prin urmare vechiului sclav i s-au dat libertaţi de neînchipuit în epocile trecute însă acestea s-au regăsit ulterior în capacitatea acestuia de producţie şi în profitul celui care reuşeşte să beneficieze de pe urma unui astfel de om.
Mai departe vom analiza valorile celorlalte două stadii, cel feudal şi cel industrial ţinând cont că cel primitiv este deja înţeles în ceea ce priveşte forma lui generală iar referirile la el le voi face şi la momentul necesar.

Niciun comentariu: