Proiect pentru umanizare sociala

joi, 28 februarie 2008

Spaţiile şi culturile nonoccidentale au dreptul la autocraţie şi protecţie culturală



Democraţia occidentală, cu toate beneficiile ei este un instrument specific civilizaţiei şi economiei occidentale, cu costurile şi cu neajunsurile ei. Fără o bază economică corespondentă impunerea artificială a ei aşa cum a încercat să facă G. W. Bush este un semn de prostie gravă. O democraţie implică costuri colosale care sunt simple mofturi şi risipire de fonduri pentru comunităţile primitive şi feudale. Libertăţile individului pe care democraţia occidentală o protejează sunt science-fiction în aceste spaţii. Civilizaţia occidentală trebuie chiar să le protejeze şi nu să le distrugă prin interferenţe şi sfori economice şi politice trase în interiorul lor.

Practic dictatorul contemporan al acestor spaţii este un simplu monarh întârziat al istoriei aşa cum au fost în trecut nenumăraţi alţi monarhi. Dar dacă mentalitatea politică implica să pleci capul în faţa lui, astăzi realităţile politice ne fac să îl dispreţuim şi să avem tendinţa să îl doborâm. Însă aşa cum au existat monarhi în trecut pot exista şi astăzi cu condiţia să nu aibă forţe de distrugere în masă pentru atacarea vecinilor. Aceste forţe nu sunt neapărat oamenii înrolaţi în armata dictatorului ci armele lor. Occidentul trebuie să se ferească să mai trimită arme moderne în astfel de zone clasice şi primitive. Altfel un imperiu clasic contemporan poate deveni o ameninţare. Însă el are tot dreptul să rămână clasic dacă cetăţenii lui au ei înşişi mentalităţi feudale.

Trebuie acceptată libertatea cetăţeanului şi dreptul său la cultura sa indiferent că aceasta este primitivă sau feudală. De asemenea susţin dreptul unei culturi de a fi respectate sau, dacă nu, măcar de a nu fi batjocorite de cea consumismului occidental. Dacă el are aceste complexe de superioritate şi accese subite de ironie le poate face simplu în interiorul propriei culturi dar nu în afara lui. Pentru că dacă există un caz cu un om primitiv care crede că va muri dacă se atinge de obiectele preotului şi un occidental vine şi face o glumă atingându-l cu un astfel de obiect actul respectivului om occidental nu poate fi judecat după regulile occidentale ci după cele ale culturii în cadrul căreia a săvârşit respectivul gest. Eventuala moarte a primitivului nu s-ar datora "naivităţii" sale religioase ci occidentalului care a luat în râs cultura lui. În acelaşi fel dacă intri în cuşca leului ca într-un club rişti să îţi pierzi viaţa din cauza ignoranţei tale şi a lipsei de respect pentru culturi şi forme de viaţă pe care le cataloghezi de la început inferioare. Uciderea lui Saddam Hussein realizată cu ajutorul indispensabil al Statelor Unite este o crimă stupidă la fel cum este uciderea leului ca urmare a atacului său asupra unui astfel de imbecil sau cum este o astfel de glumă făcută primitivului.

Şi leul şi primitivul şi arabul de pe teritoriile neoccidentale are dreptul de a-şi păstra spaţiul său biologic, cultural şi geografic cum doresc, fără ironii, fără inovaţii şi fără conducte de petrol sau alte asemenea însemne corporatiste care să le acopere teritoriul lor tradiţional. Caricaturile la adresa profetului Mahomed sunt o astfel de batjocură faţă de culturile diferite. Dacă occidentalul îşi poate permite să îl ia în râs pe Dumnezeu asta nu înseamnă că toată lumea trebuie să audă de scepticismul său religios şi să îl exporte în zone nepregătite cultural pentru a-l accepta. Aşa ceva este un viol. Dincolo de vorbele despre libertate cu care autorii celebrelor caricaturi s-au apărat se poate vedea acea tendinţă colonialistă cuibărită în spiritul democratic al libertăţii de expresie. De aceea în momentul când vizitezi o cultură diferită trebuie să înveţi să îi respecţi regulile. Dacă vrei doar să te distrezi o poţi face în afara ei acolo unde ea se poate regenera de pe urma cenuşii lăsate în urmă de distracţia ta. Însă culturile atacate ideologic nu se mai pot regenera şi de aceea trebuie să învăţăm să le respectăm aşa cum sunt.

O altă problemă poate fi adoptarea artificială de tehnologie industrială în zone nepregătite cultural, social şi economic pentru astfel de implementări. Iranul trebuie împiedicat să folosească o astfel de tehnologie ultramodernă cum este cea a dezvoltării energiei atomice. El trebuie să înţeleagă că până să înveţe să folosească o astfel de tehnologie va trebui să funcţioneze ca o democraţie şi să aibă o economie pe măsură. Nimeni nu trebuie să îl oblige să le aibă dar nici el nu poate să deţină armele economice şi de distrugere în masă pe care le are occidentul tocmai pentru că nu are resorturile controlului folosirii lor aşa cum le are Occidentul. O astfel de tehnologie este identică moral cu exportul de arme moderne în spaţiile primitive fapt care a produs genociduri. În acelaşi fel trebuie respectat şi stilul de viaţă occidental la el acasă, fără impunerea unor simboluri, credinţe şi modele de gândire din afară. Rămăşiţele mentalităţilor şi structurilor feudale şi chiar primitive în spaţiul occidental chiar în mentalitatea occidentală contemporană este exact ceea ce teoriile expuse de mine aici încearcă să înlăture. Dar, cu aceeaşi monedă ele încearcă să evite şi forţarea spaţiilor neoccidentale să devină occidentale. Tragerea de sfori politice şi economice pentru ca spaţiile feudale şi primitive să devină industriale fără acceptul natural al cetăţenilor implicaţi în astfel de experienţe făcute de nu ştiu ce cowboy este la fel de nelegitimă. Nu susţin ermetizarea lumii, separarea totală a culturilor însă susţin libera evoluţie a naturii fără biciuitori de sclavi care să se gândească doar la profit.

vezi urmatoarea sectiune in care se continua aceste idei

Niciun comentariu: