Proiect pentru umanizare sociala

vineri, 29 februarie 2008

Apel la pace




Cred că mintea părtinitoare a politicienilor deja crede că va fi distins o lipsă de coerenţă a acestui program relativ la alăturarea teoriei limitării progresismului cu cea a accelerării reformei. Diferenţa este însă una semnificativă: progresismul orb se referă exclusiv la latura economică a societăţii iar reforma propusă aici se referă la organizarea ei, la latura politică. Eu nu susţin afirmaţiile mincinoase ale politicienilor cum că ne mai trebuie bani pentru o lume mai bună şi susţin că ei sunt de ajuns ci doar că trebuie folosiţi mai eficient. Eu nu forţez apariţia viitorului înainte ca prezentul să se fi consumat. Dimpotrivă eu apăr existenţa prezentului în faţa rămăşiţelor trecutului care se cramponează în prezent ca strigoii. Dispreţul şi ura cetăţenilor pentru politicieni exista dinainte de acest text. Nu mai există de mult dragoste faţă de politician aşa cum exista în epoca feudală. Dacă cetăţeanul are o oarecare simpatie faţă de un politician aceasta se datorează de fapt antipatiei profunde faţă de politicianul rival lui. Aceste realităţi deja există. Cetăţeanul însuşi doreşte să scape de strigoi. Eu îi sugerez doar un drum pe care poate să meargă. Eu nu forţez oamenii să se schimbe şi nu fac apel la revoluţie aşa cum ar face progresismul orb. Aştept ca omul singur să se convingă şi să se schimbe în ritmul lui. Deci lucrurile nu trebuie confundate, iar eventualele obiecţii tendenţioase trebuie respinse.
Indiferent de minusurile lui sistemul actual de organizare este totuşi cel mai bun din câte au existat pentru individ. Libertăţile sexuale, politice, religioase sau de orice altă natură ale cetăţenilor sunt mai mari decât au fost vreodată. Acest lucru este ceea ce contează cu adevărat. Fără aceste libertăţi omul este redus la stadiul de legumă, de animal de povară şi nu de fiinţă posesoare de conştiinţă. Oamenii nu au motive civilizate să îşi nege unul altuia dreptul la libertate. În antichitate se spunea că sclavii (oamenii neliberi) trebuie să existe pentru protejarea libertăţii celorlalţi; dacă omul liber nu ar fi avut sclavi atunci el însuşi ar fi trebuit să-şi piardă libertatea ocupându-se de lucruri minore. Din fericire visul oamenilor liberi ai antichităţii s-a realizat într-o oarecare măsură astăzi. Obiectele au ajuns să lucreze singure, roboţii de astăzi pot face mare parte din activităţile care erau în trecut destinate sclavilor.

Omenirea nu mai are nevoie de războaie care să aducă unei minorităţi posesoare de "talent" militar pradă de război cu care să îşi exercite libertatea. Astăzi e mult mai uşor să organizezi aceste maşini pentru a produce o astfel de pradă care în trecut era obţinută prin jaf militar. Oamenii nu mai au nevoie să se ucidă între ei asemenea animalelor sălbatice care concurează între ele pentru hrană. La ora actuală există destul pentru toţi pe Pământ. Repet: ce ne trebuie este o mai bună organizare. De aceea cred că inclusiv această organizare se poate face paşnic şi nu prin violenţă. Revoluţiile care s-au impus prin violenţă au fost false revoluţii. Fascismul şi comunismul doar au promovat acelaşi model primitiv de cucerire prin jaf cu politica de exterminare a unei părţi din lume. Indiferent cât de revoltător ar fi modul de operare ale autorităţilor de astăzi trebuie recurs la acest acţiunea paşnică, la nonviolenţă.

Este adevărat că reformele sugerate aici nu se pot face dintr-o dată. Simţul democratic al oamenilor nu este suficient de bine ascuţit chiar dacă ei înşişi sunt aceia care simt când democraţia (în doza mai mare sau mai mică cât există astăzi) este în pericol. Politicienii au avut grijă prin măsurile pe care le-au luat să nu permită educaţia legislativă şi politică a cetăţeanului decât de faţadă, în grade mici, pentru a nu bătea la ochi. Este totuşi nevoie de instruire. Lucrurile trebuie făcute cu paşi mici şi siguri.

Indiferent de cât de clară ar părea o astfel de reformă politică în toată lumea, trebuie să accept că doar membrii ţărilor civilizate au resurse umane pentru a trece la un astfel de corp politic. Şi în aceste state sunt destule mentalităţi feudale retrograde la nivelul omului de pe stradă. Însă experienţa politică şi economică a acestor comunităţi este una mult superioară restului lumii. Reflexele democratice ale cetăţeanului sunt bine încastrate în cultura sa socială. De aceea cred că cu puţină educaţie politică ce ar trebui inclusă în şcoală ca disciplină obligatorie o astfel de reformă politică se poate realiza într-un viitor apropiat.

Fie o şcoală specială, fie un examen sau o serie de examene care ar da dreptul de vot pot decide cine este apt pentru implicare politică şi cine nu. Indiferent de opţiune este cert că educaţia politică trebuie să stea pe locul 3 în topul materiilor ce trebuie studiate după învăţarea socotitului şi cea a limbii. Astăzi o astfel de disciplină nu se învaţă deloc şi abia unii "privilegiaţi", viitori înlocuitori ai politicienilor o pot studia. Fireşte, informaţii despre funcţionarea organismului politic al statului se pot găsi la bibliotecă însă sistemele de învăţământ sunt destul de abil făcute pentru a-l obosi pe elev în aşa fel încât să nu-şi mai dorească să mai studieze ceva în plus faţă de ceea ce învaţă pentru specializarea sa în viitoarea carieră. Este mai comod pentru acei paraziţi să aibă cetăţeni needucaţi în materie de politică pentru a-şi păstra propriul statut parazitar.

Se poate susţine că în anumite locaţii de pe glob aceste reforme nu se pot realiza decât într-un viitor mai îndepărtat. De exemplu România are astăzi cetăţenii împărţiţi în două: unii care fac faţă rigorilor industriale moderne şi unii care trăiesc încă în Evul Mediu. Responsabilitatea politică a acestora din urmă este zero. Chiar şi ocupaţiile tradiţionale feudale sunt abandonate pentru activităţi periferice sau infracţionale. Acesta este şi motivul pentru care neimplicarea în stilul lor de viaţă după modelul de mai sus nu poate da roade. Practic ei nu mai sunt băştinaşi la fel cum teritoriile arabe sărace nu mai sunt în această situaţie. Influenţa nefastă a capitalismului sălbatic şi-a făcut efectul. Ceea ce trebuie făcut este echilibrarea acestor zone cu restul. În aceste zone trebuie investit educaţional. Copiii născuţi în aceste zone sunt defavorizaţi. Ei constituie materia primă pentru viitorii terorişti şi infractori periculoşi. Dacă societatea stă cu mâinile în sân şi mai ales, cu capul în nisip prefăcându-se că nu vede, va plăti mai târziu pentru acest lucru. Statul trebuie să renunţe la politica lui "ţara te vrea prost". Ei înşişi vor trage societatea în jos dacă nu se iau măsuri urgente de civilizare a lor.

4 comentarii:

Anonim spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.
Anonim spunea...

http://mdzr.blogspot.com/2009/03/gandacul.html

radiowhisper.com spunea...

Buna Ziua!
Eu sunt Vlad, unul dintre membri Radio Whisper - un radio antimanele dedicat bloggerilor şi nu numai.
Am găsit întâmplător blogul tău, am citit câteva articole şi nu am vrut să ies înainte să te felicit – mi-a plăcut mult ce am găsit aici. Am fost atras de subiectele interesante si de originalitatea articolelor. Felicitari ! Noi promovăm la radio diferite articole ale bloggerilor, iar azi am promovat un articol de-al tău; am specificat sursa articolului şi am deschis şi un subiect pe baza acestuia. Dacă doresti, poţi să ne recomanzi orice articol, iar noi îl vom promova.
Ne-ar face plăcere să ştim că ai dori să ne susţii în acest proiect de radio şi să accepţi o eventuală colaborare.
M-am gândit aşadar să vin cu o propunere:
Pe Radio Whisper se difuzează toate genurile de muzică, exceptând manele şi piese necenzurate. Avem şi câteva emisiuni, ştiri etc. Ne-am propus să realizăm un proiect mare, iar pentru asta avem nevoie de susţinerea şi ajutorul tău şi al celorlalţi colegi bloggeri. Dorim să creăm o echipă cât mai complexă de oameni cu un talent aparte şi m-am gândit că poate ai vrea sa ni te alături şi să colaborăm (binenţeles, pe unul dintre domeniile care îţi place). Dorim de asemenea să îţi acordăm un scurt interviu. Pentru noi sunt importante ideile şi modul de a gândi al bloggerilor şi al ascultatorilor noştri.
Îti multumesc pentru timpul acordat, iar acum îti propun sa adaugi linkul sau bannerul nostru pe blogul tău şi să ne dai add la id-ul asculta.whisper sau un e-mail, tot la asculta.whisper@yahoo.com, pentru a discuta mai multe.

www.radiowhisper.com
Multumesc,
Cu stimă Vlad!

Maia spunea...

Da' chiar, cine a spus ca arta a murit?