Proiect pentru umanizare sociala

marți, 19 februarie 2008

Originea camaraderiei între membrii imperiului



Sensul supunerii şi obedienţei faţă de monarh şi superiorul militar constă tocmai în întărirea imperiului. Trebuie făcută diferenţa între munca de echipă (care presupune ierarhie, urmarea directivelor superiorului aşa cum există astăzi, a existat în trecut şi va exista tot timpul cât va exista echipă) şi obedienţa clasică în cauză. În acest ultim caz există o abandonare de sine, o anulare a propriei conştiinţe în favoarea superiorului. Cetăţeanul renunţă la aceste calităţi umane doar în schimbul unui beneficiu. Profunzimea primitivă a sufletului nostru ştie care este acest beneficiu prin moştenirea genetică a acestui comportament. El este jaful, orgia victoriei şi supunerii comunităţii rivale. Suporterii înfocaţi ai cluburilor ce practică cele mai populare sporturi vin pe stadion tocmai datorită acestei chemări ancestrale la luptă. Străstrămoşii noştri cărora le purtăm genele au supravieţuit şi şi-au împlinit fiinţa în acest fel. Bărbaţii comunităţii rivale erau ucişi, femeile violate, bunurile confiscate şi, mai târziu, copiii şi supravieţuitorii erau transformaţi în sclavi.

Astăzi aceste lucruri sunt greu de realizat datorită reglementărilor şi posibilităţilor de apărare ale cetăţenilor defavorizaţi. Însă în acele timpuri aceste acte puteau însemna experienţe personale trăite unic în viaţă. De aceea au rămas adânc întipărite în comportamentul uman. Multe sărbători, datini şi obiceiuri tradiţionale lasă să se întrevadă comemorări ale unor astfel de orgii şi jafuri originare. Aceste acte văzute ca reprobabile astăzi erau victorii şi succese ale comunităţii în trecut. Oricum, dacă o comunitate recurgea la atacul asupra alteia o făcea datorită unor nevoi a căror satisfacere putea fi pusă în balanţă cu însăşi propria viaţă ce putea fi pierdută în urma unui astfel de atac. Este normal ca satisfacerea lor să fi fost o adevărată sărbătoare. Acesta este şi motivul pentru care între camarazii de luptă, în război, se stabilesc relaţii speciale de prietenie. Uneori se întâmplă ca prietenii să se aleagă tocmai pe parcursul stagiului militar inclusiv astăzi. Starea de bărbăţie, maturizarea pe care unii o găsesc în armată are legătură cu un astfel de recurs la starea feudală de civilizaţie.

vezi urmatoarea sectiune in care se continua aceste idei

2 comentarii:

poetry_fassion spunea...

As vrea sa gasesc un comentariu competent...
Realitatea este ca blogul dumneavoastra: "starpirea vampirilor" este domol-linistit si explicit.
M-a surprins usurinta cu care a-i anticipat eventualele intrebari si a-i intercalat raspunsuri pe parcursul scrierii.

Baldovin spunea...

Interesanta apreciere. Pana acum toata lumea mi-a zis ca textul meu e mult prea agresiv pentru a fi luata in considerare
:)