Proiect pentru umanizare sociala

vineri, 29 februarie 2008

Angoasă în civilizaţie: o problemă mai veche




Societatea consumistă guvernată de economia de piaţă este una dintre cele mai bune din câte au existat. Este însă absolut prostesc să credem că ea ar fi absolut ideală şi că cel care se îndoieşte de perfecţiunea ei are în vedere centralismul, monopolismul şi artificialismul economiei de tip comunist. Autorităţile au insistat pe această falsă dilemă iar cei care au un punct de vedere critic faţă de capitalismul occidental aveau şansa să fie etichetaţi drept comunişti pe timpul războiului rece sau ca terorişti mai nou. Iată un mod foarte abil de a scăpa de unele poziţii bâzâitoare la adresa „bunului mers” al societăţii capitaliste.


Romantismul ce domină spiritul occidental de 200-300 de ani cu puseele sale de evadare din civilizaţie, cu turismul şi gustul pentru exotic, pentru nonoccidental sunt realităţi ale spiritului occidental. În el se vede o lehamite pentru valorile şi realităţile culturii tehnologiei occidentale. Civilizaţia pare că începe să se spargă sub propria greutate. Fiecare vrea să evadeze din ea fie că e profitor de pe urma ei fie că e semisclav al ei. Doar emigranţii naivi şi seduşi de ţara făgăduinţei occidentale îşi pun la bătaie cu entuziasm sănătatea lor fizică şi psihică congenitală, specifică spaţiilor de origine pentru a se integra în ea. Urmaşii lor direcţi vor resimţi teribil însă această dezrădăcinare şi se vor arunca în aer în atentate cu bombe. Cât timp irosit! Câtă muncă negândită aruncată pe apa sâmbetei! Iată cum, în lăcomia lui oarbă capitalismul ajunge să plătească pe termen lung mai mult decât ar fi făcut-o dacă ar fi fost mai ponderat. Iată cum intervenţia armată pentru petrol în Irak a condus de fapt la creşterea explozivă a preţului acestuia şi nu la scăderea lui aşa cum se spera!


Asemenea strămoşului său Sisif, omul de rând occidental merge la vot mereu şi mereu, îşi pune speranţe mereu şi mereu în politicieni şi este mereu şi mereu dezamăgit de ei. Viaţa lui rămâne la fel, sistemul la fel însă la fiecare alegeri i se dă iluzia că va schimba din temelii lumea. Politicianul cu zâmbetul său şarmant este manechinul sistemului care îl face pe omul de rând să cumpere în continuare serviciile sistemului. O birocraţie fără finalitate concretă a votului este în măsură să îi ridice moralul să îl convingă pe mai departe să meargă la muncă şi să alimenteze sistemul cu truda sa.
Votul lui este folosit de fapt împotriva lui. Dacă va vrea să nu se mai supună regulilor, dacă vrea să rupă contractul cu societatea i se va atrage atenţia că e în minoritate, că majoritatea a votat astfel deşi o astfel de întâmplare o poate avea majoritatea însăşi dar în perioade diferite de timp. În România lucrul ăsta s-a văzut cel mai clar. Deşi s-a votat de mai multe ori împotriva comunismului, deşi a fost o aşazisă revoluţie şi deşi au existat proteste de stradă totuşi vechii comunişti au rămas la conducerea statului şi majorităţii instituţiilor. Ascunşi printre dosare şi hârtii aceştia şi-au văzut în continuare de drum impasibili faţă de spiritul străzii.


Hollywood-ul îi oferă o loterie afectivă specială. Vei vedea în filmele făcute aici şi politicianul erou (nou) pe lângă cel corupt (vechi). Vei vedea personaje negative în persoana alcoolicilor şi drogaţilor. Vei vedea visul american prin excelenţă, cum un amărât marginal ajunge model, cum se îmbogăţeşte subit. Filmul holywoodian arată excepţia în diferite domenii de activitate ceea ce loteria face în fapt. Pentru simplul fapt că este redată amănunţit excepţia loteriei şi a poveştilor gen Hollywood sunt percepute ca reguli şi nu ca excepţii neglijabile. Iată un mod teribil de manipulare în masă pe care cea mai abilă agenţie de publicitate din lume Hollywood-ul o realizează către clientul său cel mai fidel şi cel mai generos: guvernul SUA. Vei vedea în filmele Hollywood cum variantele dorite de guvern asupra diferitelor evenimente ale istoriei sunt susţinute de linia filmului şi cum evenimentele derulate din film ţi se vor imprima pe retină ca nişte probe evidente ale acelor fapte. Este incredibil însă şi astăzi sunt oameni care cred ca filmele de gen Hollywood sunt un fel de transmisii foarte bune în direct ale televiziunilor.

vezi urmatoarea sectiune in care se continua aceste idei

Niciun comentariu: