Proiect pentru umanizare sociala

joi, 28 februarie 2008

O soluţie diferită faţă de cea oferită de Bush şi alţii ca ei faţă de Orientul Mijlociu. Scrisoare către cetăţeanul american

vezi sectiunea anterioara cu care aceasta se leaga


Chiar dacă autorităţile voastre vă interzic să gândiţi în această direcţie cred că trebuie să luaţi în consideraţie că ceva este în neregulă cu voi americanii. Ce s-a întâmplat la WTC este o tragedie şi, într-adevăr, nimeni nu are dreptul să vă ucidă în acest fel. Însă eu refuz să cred că acei terorişti erau diavoli aşa cum sugerează politicienii voştri. Totuşi voi înşivă nu ştiţi sau nu v-aţi preocupat prea mult să comunicaţi cu aceste culturi care acum par să se răzbune pe voi. Nu aţi ştiut să scoateţi latura umană a acestor oameni la lumină. Ei s-au sinucis ucigându-vă şi pe unii dintre compatrioţii voştri şi această îndârjire a lor trebuie să vă dea de gândit. Dacă refuzaţi să acceptaţi ideea că teroriştii au avut şi ei o faţă umană aşa cum vă obligă autorităţile şi dacă nu căutaţi să înţelegeţi ce a fost în mintea acelor oameni, atunci nu veţi schimba nimic. Veţi cădea pradă altor şi altor atacuri din afară iar politicienii voştri vă vor restrânge şi mai mult libertăţile. Chiar dacă autorităţile sunt în stare să vă bage la închisoare pentru că gândiţi altfel decât ei totuşi cred că e timpul să îi înfruntaţi şi să alegeţi o altă cale decât cea trasată de ei.
Aveţi politicieni care vă spun că vă apără interesele dar vă fac o imagine negativă, aveţi servicii secrete care vă fac (de)servicii... Dar spuneţi voi cetăţeni ai Americii cât de protejaţi vă simţiţi? Nu cumva vă simţiţi hărţuiţi? Nu cumva serviciile voastre secrete pe care le plătiţi din propriul vostru buzunar vă fac mai mult rău? Nu cumva vi-aţi atras duşmănia restului lumii pentru că, prin manipulări şi metode primitive de lucru cu oamenii (tortură, crimă, batjocură), pentru că serviciile voastre secrete s-au implicat în răsturnări de guverne, în vânzări de arme, în trădări şi alte asemenea fapte reprobabile? Nu cumva această imagine de coşmar care aparţine unor vampiri s-a extins asupra voastră înşivă? Mai mult de jumătate din fondurile SUA sunt dirijate către apărare. Păi dacă tot daţi atâţia bani pentru siguranţa voastră măcar faceţi în aşa fel încât să vă simţiţi ceva mai în siguranţă şi nu ca nişte prăzi aşa cum sunteţi astăzi.
Sentimentul pe care voi americanii îl daţi restului lumii este acela pe care îl dă un patron fără scrupule, un burghez lacom din secolul al 19-lea, care foloseşte oamenii ca pe maşini, care îi tratează ca pe obiecte ce pot fi înlocuite şi aruncate când se uzează. Cred că acesta a fost principalul motiv pentru care aţi fost atât de brutal atacaţi în 2001 şi acesta este motivul pentru care veţi mai fi atacaţi dacă nu veţi schimba ceva în politica voastră internaţională şi în însuşi modul vostru de a fi. Priviţi mai de aproape imaginea teribilă pe care o aveţi în lume.
Prin izolarea la care vă supune casta voastră politică şi serviciile voastre secrete nu veţi putea să trăiţi în siguranţă. Voi astăzi păreţi lumii în mod fals ca fiind la fel de răi ca şi teroriştii care vă omoară. La crimele lor politicienii voştri au înăsprit acţiunile lor inumane făcute deja anterior. Tortura în afara teritoriului american (unde este formal interzisă), închisorile mobile, lipsa de respect faţă de fiinţa umană nonamericană pe care le practică cei mai mulţi dintre politicienii voştri sunt lucruri care vă vor aduce multe lucruri groaznice dacă nu faceţi eforturi să vă eliberaţi de aceşti vampiri. "Măsurile de securitate" pe care serviciile voastre vi le aplică vouă înşivă vă conduc încet şi sigur către o mentalitate de tip feudal. Cheltuiţi din ce în ce mai mult, sunteţi din ce în ce mai puţin liberi însă vă înfundaţi din ce în ce mai mult. În timp ce politicienilor le creşte popularitatea pe fondul suferinţei voastre voi deveniţi încet şi sigur nişte pioni ai unui imperiu, nişte soldaţi într-un război nesfârşit. Sunteţi târâţi fără voia voastră într-un război care nu vă reprezintă, un război al eroilor medievali întârziaţi! Nu fiţi naivi să plătiţi voi ponoasele gloriei lor iluzorii! Retrageţi-le sprijinul politic şi financiar! Daţi-i afară din sediile lor blindate de unde vă privesc cu dispreţ şi trimiteţi-i la a contribui cu ceva la bunăstarea comuniunii.
E timpul să aveţi un dialog real cu lumea. E timpul să schimbaţi ceva. Voi şi numai voi cetăţenii de pe stradă, voi oamenii oneşti şi bineintenţionaţi puteţi face acest lucru. Dacă voi îl faceţi atunci întreaga lume îl poate face. Dacă voi vă veţi restricţiona casta politică până la desfiinţare, dacă voi vă veţi elibera de fantomele trecutului şi de vampirii care vă parazitează atunci aveţi deschisă calea reconcilierii cu lumea. Lumea întreagă are nevoie de exemplul vostru. Dacă vă veţi desfiinţa (de)serviciile secrete, dacă veţi limita puterea castei politice şi veţi renunţa la politicile iniţiate de reprezentanţii acestora viaţa voastră şi a întregii lumi va fi mai sigură. Dacă vă veţi dezice de greşelile făcute de ei în numele vostru, greşeli pe care voi înşivă sigur nu le-aţi fi făcut din proprie iniţiativă, restul omenirii nu vă va mai duşmăni. Nu vă lăsaţi târâţi într-un război care nu vă aparţine şi în care nu credeţi! Nu vă pierdeţi vieţile pentru gloria lui George Bush JR!
Politica lui grupată în jurul sintagmei "the greatest nation" v-a făcut pe unii dintre voi să nu respectaţi societăţile tradiţionale sau primitive de pe glob. Nu lăsaţi semenii voştri să intervină brutal cu capitalismul corporatist şi democraţia actuală în zone geografice şi istorice care nu sunt pregătite să le accepte! Nu permiteţi unora dintre semenii voştri să jignească cultura, tradiţiile şi religia altor popoare aflate într-un stadiu mai puţin avansat din punct de vedere tehnologic!
Şi vă întreb: cum să fiţi consideraţi astfel voi cetăţeni americani din moment ce armata voastră a atacat Irakul pe motive că deţine arme nucleare deşi autorităţile irakiene au declarat categoric că nu deţin astfel de arme în timp ce Coreea de Nord, care declară sus şi tare că deţine astfel de arme este ignorată? Poate cineva să creadă că intervenţia armatei voastre a fost una bineintenţionată când se vede de la o poştă că politicienii voştri doresc doar să ia petrol în siguranţă de acolo? Nu se vede oare că în Koreea de Nord nu există vreun astfel de interes economic şi de aceea politicienii voştri au ezitat să aplice aceeaşi măsură ca în cazul Irakului? Care este rolul aşanumitelor servicii secrete de la voi din comunitate? Să inventeze ştiri senzaţionale despre arme de distrugere în masă acolo unde doar cei foarte neinformaţi mai cred că au fost? Să vă manipuleze cu informaţii mincinoase care să le justifice lor eficienţa? Cum să aibă restul omenirii încredere în voi din moment ce serviciile voastre secrete comit crime, dau jos guverne, trag sfori şi manipulează politicile particulare ale statelor cu scopurile lor inumane? Cum să aibă lumea încredere în voi când firmele voastre vând arme în zone de conflict pe de o parte iar pe de alta politicienii voştri trimit trupe pentru menţinerea păcii?
Fireşte că toate acestea aduc prosperitate economică. Firmele care fac afaceri cu vânzarea de arme contribuie la bugetul vostru de stat. Petrolul irakian scos în siguranţă îi face preţul mondial mai mic, economia voastră creşte, se creează alte locuri de muncă salariile voastre cresc şi se micşorează numărul şomerilor. Însă preţul unei astfel de bunăstări forţate este ostilitatea restului lumii. Totul se răsfrânge împotriva voastră iar drepturile şi libertăţile voastre sunt ruinate de măsurile de securitate luate împotriva acestei ostilităţi mondiale. Intraţi astfel într-un cerc vicios teribil care nu face decât să crească ameninţările împotriva voastră şi să vă trezească sentimente de supunere imperială. Deveniţi treptat nişte animale dresate ale unui metacirc unde politicienii voştri ipocriţi şi lipsiţi de scrupule sunt dresorii. Însuşi faptul că sunteţi pasibili de pedeapsă dacă încercaţi să găsiţi justificări pentru atacurile din 2001 şi nu acceptaţi ideea impusă de la centru că teroriştii au fost nişte diavoli este un astfel de abuz în care sunteţi înfundaţi. Nu vi se pare că libertatea de conştiinţă vă este încălcată? Aţi ajuns să vă fie interzis să gândiţi.
Dar sunt sigur că aceia care vi-au făcut o astfel de imagine negativă sunt minoritari în raport cu cei bineintenţionaţi şi cei cu suflet omenesc nealterat în ei. Voi trebuie să vă faceţi cunoscută prezenţa, trebuie să arătaţi că sunteţi nişte oameni asemenea restului de oameni de pe glob, cu sentimentul grijii faţă de aproapele său, cu compasiune faţă de semeni şi nu nişte extratereştrii sau nişte mutanţi aşa cum vă percepe lumea prin prisma unora dintre voi. Lumea întreagă are nevoie de priceperea voastră dar şi voi aveţi nevoie de ecologia socială şi a mediului în aceeaşi măsură. Păstrarea naturală şi sălbatică a restului lumii vă ajută chiar pe voi înşivă să vă petreceţi liniştiţi concediile şi să vă relaxaţi.
Nu mai încape în îndoială şi nu mai merge politica struţului care se face că nu vede nimic băgând capul în pământ. În acele spaţii nonoccidentale unde aţi implementat valorile consumiste aţi pârjolit pur şi simplu la fel cum strămoşii voştri au făcut cu populaţiile de indieni pe care le-au exterminat. Unii dintre voi deplâng şi acest tip de barbarie de acum şi pe cel de atunci şi cred că aceasta este calea. Aveţi doar două căi de ales: fie recunoaşteţi că aţi greşit faţă de arabi pentru că i-aţi folosit în lupta voastră cu URSS şi faţă de alţi nonoccidentali invadându-le spaţiul cu valorile occidentale şi veţi lua măsuri să îi protejaţi de acum încolo, fie veţi continua aceeaşi politică. Primul caz pare cel mai viabil şi oricum l-aţi pus în practică faţă de populaţiile voastre băştinaşe cărora încercaţi să le recuperaţi memoria prin programe lăudabile. Nimeni nu vă va acuza la nesfârşit pentru nişte greşeli pentru care vi-aţi cerut scuze public şi cei ce nu vor putea să vă ierte vor fi puţini. Cea de-a doua variantă nu duce nicăieri. Vă veţi înfunda într-o viziune filosofic-dualistă despre viaţă în care voi vă veţi vedea absolut curaţi, binele suprem iar pe ceilalţi răul suprem. Evul mediu postmodernist vă paşte!

Niciun comentariu: