Proiect pentru umanizare sociala

joi, 28 februarie 2008

Bunăstarea corporatistă nu poate înlocui golurile infiltrate în spiritul tradiţional dezlocuit abuziv



Este o mare greşeală să se compare "raiul" produs de corporatismul capitalist în anumite locaţii din teritoriile arabe cu dezastrele produse de intervenţiile occidentale în tot teritoriul arab. Într-adevăr bogăţia Emiratelor Arabe Unite a ridicat nivelul de viaţă al întregii comunităţi din această ţară. Se poate spune că acesta este un exemplu de succes al intervenţiei corporatismului în spaţiul tradiţional arab. Aceste acţiuni au dus şi la lucruri bune şi în alte zone din lume iar bunăstarea Coreei de Sud sau Japoniei se datorează în mare parte intervenţiei Americii în aceste zone. Însă nu toate astfel de succese economice se datorează intervenţiei americane sau occidentale. Un exemplu ştiut foarte bine este chiar Vietamul care s-a dezvoltat singur. Mai întâi se poate observa că evoluţia tehnologică a unei comunităţi se poate realiza cu succes şi fără intervenţii din afară, apoi trebuie văzut în ce măsură occidentalizarea artificială a culturii arabe a condus la situaţia actuală.

Se poate spune că certitudinile clasice ale civilizaţiei arabe au găsit un înlocuitor pozitiv şi stabil în bunăstarea luxuriantă a acestor spaţii. Pierderea acestor certitudini produsă de stilul de viaţă occidental pare că poate fi mai uşor suportată de civilizaţia în cauză dacă se foloseşte o astfel de înlocuire. Dar faţă de întregile teritorii arabe în care capitalismul a pătruns mai mult sau mai puţin voit oare acestea nu sunt minoritare? Nu cumva Emiratele Arabe Unite reprezintă în plan macrosocial (în planul întregului spaţiu arab) ceea ce este succesul unei minorităţi dintr-o comunitate băştinaşă invadată de o corporaţie occidentală cu dislocarea majorităţii acestei comunităţi şi transformarea ei mai mult sau mai puţin în homeless aşa cum a arătat exemplul de mai sus? Nu cumva preţul infuziunii civilizaţiei occidentale în aceste teritorii este plătit de întreaga cultură arabă unde cea mai mare parte din ea nu deţine aceste resorturi moderne de înlocuire a valorilor? Pe de altă parte oare neîncrederea în mitul clasic promovat de mentalitatea modernă din care Occidentul a făcut reper cultural poate fi acoperită spiritual în întregime în aceste zone? Nu cumva cu ajutorul capcanelor financiare Occidentul a forţat aceste zone să îi urmeze evoluţia? Cu ce pot înlocui zonele sărace ale spaţiului arab cum este cea a Palestinei scepticismul occidental venit prin intermediul calului troian al capitalismului? Iată că inconştienţa unora este grav plătită astăzi.

Mă îndoiesc că în Orientul Mijlociu retragerea Occidentului ar mai putea repara ceva din acest dezastru după cum seceta nu ar mai putea repara distrugerile provocate anterior de inundaţii. Inocenţa s-a pierdut, spiritul occidental a pătruns deja violent în spaţiul tradiţional arab. Rămâne ca fiecare să caute soluţii personale şi paşnice de rezolvare a crizei. Eu cred că investiţia masivă în educaţia de tip asistenţial, după cum voi arăta mai jos, este soluţia. Ceea ce putem învăţa din aceste experienţe este să nu mai repetăm greşelile acestea cu alte comunităţi, cu alte culturi tradiţionale sau primitive. Din păcate cu mentalitatea actuală, dacă mâine se găseşte un oarecare bun de exploatat în Africa de exemplu, există riscul transformării acestui spaţiu într-un alt Orient Mijlociu.

vezi urmatoarea sectiune in care se continua aceste idei

Niciun comentariu: